Trpíte na solární alergii? Beta-karoten je spolehlivý ochránce ... - recko-thassos.cz

Thassos je překrásný, romantický a klidný řecký ostrov, jehož magickou krásu musíte spatřit na vlastní oči, abyste pochopili, v čem jeho půvabné kouzlo spočívá...
Váš průvodce ostrovem
Přejít na obsah
Články, rady a informace na téma cestování, dovolená a zdraví


Beta - karoten je spolehlivý ochránce před sluneční alergií

19.05.2006
Beta-karoten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorbce beta-karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství absorbovaného beta-karotenu ovlivňují různé faktory, zejména množství tuků a bílkovin. Např. ze špenátu, který byl připraven bez tuku, se resorbuje pouze 6% z celkového beta-karotenu, přidáme-li při kuchyňské úpravě tuk, zvýší se absorbce beta-katotenu až na 60 %.

Teoreticky z jedné molekuly beta-karotenu mohou štěpením vzniknout 2 molekuly vitaminu A. Prakticky je však v organismu pouze část z celkově přijatého beta-karotenu přeměněna na vitamin A a zbytek se skladuje v tukových tkáních, např. v kůži a v játrech. Konverze beta-karotenu se řídí stavem vitaminu A v organismu. Pokud má organismus dostatek vitaminu A, konverze beta-karotenu se snižuje. Z tohoto důvodu není možné se beta-karotenem, jako zdrojem vitaminu A, předávkovat. Dalšími faktory, které ovlivňují konverzi beta-karotenu na vitamin A, je množství přijatých bílkovin, tuků a vitaminu E.


Výskyt a zdroje
Karotenoidy obecně se vyskytují v žlutooranžovém a tmavě zeleném ovoci a zelenině. Nejbohatšími zdroji beta-karotenu jsou mrkev, karotka, meruňky, papája, mango, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrách, kapusta, řeřicha. Karotenoidy se také vyskytují v živočišných materiálech, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa.


Funkce v organismu
Beta-karoten kromě toho, že slouží jako zdroj vitaminu A, vykonává v organismu řadu dalších funkcí.

Především působí jako antioxidant, pomáhá neutralizovat volné radikály, reaktivní molekuly, které jednak vznikají během metabolických procesů v organismu, jednak je přijímáme z vnějšího prostředí. Volné radikály mohou poškodit lipidy buněčných membrán a také genetický materiál v buňkách. Výsledkem tohoto poškození může být až vznik karcinomu. Bylo dokázáno, že konzumace ovoce a zeleniny, bohatých na beta-karoten, pozitivně ovlivňuje rozvoj některých druhů rakoviny. Díky svým antioxidačním vlastnostem působí preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Beta-karoten rovněž působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření, a které mohou indukovat pre-kancerogenní změny v buňkách.

V neposlední řadě má beta-karoten stimulační efekt na imunitní systém, a spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka.




Stabilita
Karotenoidy jsou obecně citlivé na vzdušný kyslík a světlo a na působení některých enzymů. Také dehydratace a skladování ovoce a zeleniny snižují biologickou aktivitu ovoce a zeleniny. Naproti tomu jsou karotenoidy poměrně stabilní v mražených potravinách.


Denní doporučená dávka (DDD)
Denní doporučená dávka pro beta-karoten nebyla nikdy stanovena, v ČR se doporučuje DDD 16 mg/den. Dávka 50-200mg/den se udává jako hranice bezpečnosti. V případech vyššího příjmu karotenoidů a/nebo při některých chorobách (diabetes melitus, hyperlipidemie, hyperthyriodismus, nefrotický syndrom) může dojít k hyperkarotenodermii, která se projevuje zažloutnutím kůže, zejména dlaní a chodidel. Tyto příznaky jsou reverzibilní a odezní po vysazení karotenoidů.

Některé skupiny lidí potřebují díky svým životním návykům nebo zdravotním omezením více beta-karotenu. Např. kuřáci, konzumenti většího množství alkoholu nebo ženy, které užívají orální antikoncepci.

Vzhledem ke stále nedostatečné konzumaci ovoce a zeleniny je v ČR nízký příjem beta-karotenu. Některé potraviny se proto beta-karotenem obohacují, přičemž efekt této fortifikace je dvojí: beta-karoten slouží jako zdroj vitaminu A a zároveň jako přírodní a přirozené barvivo. Beta-karoten se přidává zejména do margarinů a do ovocných nápojů.

19.05.2006
zdroj: Nadace Nutrivit


Vědecké články o antioxidantu beta betakaroten čtěte zde >


Prázdninové pobyty na prosluněném Thassosu

Slevy až 50 % jsou v plném proudu. Nenechte si ujít příležitost k levnější dovolené pro rodinu s dětmi i dvojici :-)

Podívejte se do nabídky zájezdů >>

Návrat na obsah